Български English Facebook

Закриване на “Златна роза” 2017

Татяна Лолова с награда “Златна роза” за цялостен принос. Награда на името на Дани Лернер

На седми октомври, събота, от 18 ч. в Зала 1 на Фестивален и конгресен център – Варна ще се закрие 35 Фестивал на българския игрален филм “Златна роза”.

На церемонията по награждаване и закриване на фестивала голямата българска актриса Татяна Лолова ще получи специалната награда “Златна роза” за цялостен принос. Призът ще й бъде връчен от директора на Националния филмов център Камен Балкански.

Кариерата на Лолова в киното започва в началото на 60-те години на ХХ век и продължава с пълна сила и до днес. Призната в театъра, киното и телевизията, нейната ярка характерност прави ролите й запомнящи се и любими. Обичаната от поколения зрители актриса е почетен гост на “Златна роза” и радва с присъствието и големия си талант варненци и гостите на фестивала. Носителят на голямата награда за най-добър пълнометражен филм в конкурсната програма на „Златна Роза” 2017 ще получи и наградата “Дани Лернер” в размер на 50 000 евро в услуги в “Ню Бояна Филм Студиос“, както и 5 000 евро в брой за реализацията на следващия си пълнометражен проект.

Наградата носи името на покойния продуцент Дани Лернер, работил по повечето международни продукции, осъществени в България през последните години. Дани Лернер поставя началото на едно ефективно сътрудничество на снимачната площадка между българските кино-професионалисти и техни колеги от цял свят. Тази полезна обмяна на опит, която продължава и до днес, допринася българските екипи да се превърнат в едни от най-добрите специалисти в кино-индустрията в глобален мащаб.

Кои ще бъдат наградените филми ще узнаем по време на самата церемония.