Български English Facebook

И тазгодишното издание на “Златна роза” запазва тенденцията за увеличаващ се брой и качество на късометражните игрални филми.

Общо 26 филма са селектирани в късометражния конкурс на “Златна роза”. Шест от тях са осъществени с финансовата подкрепа на НФЦ – това са “Може би утре” на Мартин Илиев, “Охлюви” на Албена Пунева, “Изпитания” на Любомир Печев, “Разпознаване” на Тома Вашаров, “Правила” на Ясен Генадиев и “Нощите на един самотен вестоносец” на Андрей Кулев. Част от останалите филми са дело на студенти от НАТФИЗ и Нов български университет, други са продуцирани от NoBlink!Studio и други частни компании. Ще видим новите филми на Боя Харизанова, Яна Титова, Стефани Райчева, Симеон Сокеров, Джонатан Хайделбергер, Елена Тончева, Калоян Патерков, Мина Милева и Весела Казакова, както и няколко дебюта в игралното кино. Късометражните филми ще бъдат оценявани от тричленно жури с председател Мартина Вачкова, което ще присъди Голямата награда „Златна роза“ за най-добър късометражен филм и до два диплома за конкретни постижения. Пълна информация за филмите от късометражния конкурс ще намерите на www.2017.zlatnaroza.bg.

В рамките на съпътстващата програма на “Златна роза” ще бъдат представени две изложби.

На 30 септември от 17 ч. във фоайето на Фестивален и конгресен център, Варна, се открива изложбата eMOTION на фотографа Темелко Темелков. Изложбата включва специална селекция от 14 фотографии, а авторът е добре познат на българската публика с модна фотография, портрети на известни личности, реклами, както и с работата си по редица фотографски проекти и изложби.

В неделя, на 01 октомври от 17 ч. в Градска художествена галерия – Варна, се открива изложба, посветена на изкуството на оператора Бончо Карастоянов в игралния филм „Земя” (1957) на Захарий Жандов. Изложбата се осъществява съвместно с Българска национална филмотека, курирана е от Иво Хаджимишев с финансовата подкрепа на Архив Гипсън и е съставена от фотоси,  съхранявани в колекцията на националния ни филмов архив и направени по време на снимачния процес на „Земя”.