Български English Facebook

С филма „Случаят Кюри” се откри втората пресконференция

Втората пресконференция се откри с филма „Случаят Кюри” с режисьор Андрей Хадживасилев, който сподели пред аудиторията: „Категорично мога да кажа, че съм инспириран от Златното българско кино, детското кино служи за възпитанието на младата аудитория, без него не можем да очакваме нейния интерес към киното”

На въпроса от директора на Национален филмов център – Камен Балкански, относно съдбата на този детски  филм, продуцентът Пламен Йорданов сподели:

„Ще направим всичко възможно той да стигне до възможно най-много хора, разпространението е предимно там, където е концентрирана детската аудитория”. Малкият актьор Мартин Паунов впечатли журналисти и критика със своят оформен актьорски вид и поведение.

Срещата продължи с Васил Горанов – режисьора на късометражния филм

„Корабът слънчоглед 1”, който призна, че е построил целия проект сам. Подкрепата на околните е била неизменна част от работата му. „Много непринудено заснети кадри се сляха във филм, обединени от монтажа. ” сподели той за работния си процес.

Стефани Райчева , сценарист и режисьор на филма „Моята истина”, разказа за отношението си към филмовото изкуство: „Есенцията на киното е историческата и житейската позиция на създателят му, то е инструмент за въздействие не само на емоцията на зрителя, а и на последствията от нея.”

За бъдещето на късометражния филм тя казва: „Силно вярваме, че филмът ни ще има не само фестивален живот, а и разпространение в интернет.”

Пресконференцията продължи с филма „Секс академия мъже”. Режисьорът  Георги Костов спрямо разказа: „Правя нещата, които ми харесват. Не се стремя да докажа на хората какво мога и какво не.” За актьорската игра на Иво Аръков, той разказа: „Да играеш луд е нож с 2 остриета, процеса бе фин, но Иво, веднъж хванал героя си, нямаше нужда от моята намеса.”

След 15 годиншна пауза в репертоара на знаменития режисьор Николай Волев се появавя филмът „Извън пътя”, който предизвиква естествен интерес. За паузата, той откровено споделя: „Да се правят филми не е задължително, особено когато човек няма какво да каже, явно съм нямал какво да кажа 15 години.”.

„Най-любопитното за мен беше да направя чисто любовен филм, без да има други сюжетни проблеми. Не ми се бе случвало досега.” разказва Николай, „Любовта е пряко свързана с две неща вдъхновението и желанието за живот”.

В заключение на днешната пресконференция се състоя дискусия върху филма „Войвода”. Гости от екипа бяха режисьор и главната  роля във филма Зорница София Попганчева и изпълнителния продуцент Петър Арминчев.  Зорница София призна: „За мен е чест да сме сред толкова много и различни български филми, носи ми усещане за ято. Относно разпространението, имам доста оптимистична представа, тъй като филма има вече 90 000 зрители из цяла България.” За процеса, и историческата достоверност на филма си, тя разказа: „Търсихме визуален ключ, стил. Искахме съвременен филм показващ вечни ценности. Човек в онези времена е изправен пред избора да приведе глава или да се обърне и да реагира на обстоятелствата според неговите сили и въображение.”  Петър Арминчев добави „Много дълго сме спорили как трябва да изглеждат героите ни, нашите консултанти ни увериха, че българите от тогава са поддържали изключителна чистоплътност.”

www.2017.zlatnaroza.bg.