Български English Facebook

ТРЕТА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ

Пресконференцията започна с филмите от късометражната конкурсна програма на фестивала. „Охлюви”  на Албена Пунева, която сподели, че от подготовката до края на снимките, а и на самата прожекция всички усещат духа на Красимир Крумов – Грец

Операторът Христо Бакалов, който живее в Америка заяви, че наистина никога не се е откъсвал от България, обича българското село, българския дух и не се е стремял бъде фолклорен в изобразителния стил, а да бъде автентичен, но не прекалено напудрен.

Иво Драганов поздрави екипите за избора на теми и актьори

Режисьорът на филма „Йордан” – Ярослав Марковски сподели пред аудиторията: „За мен ядката на филма е изборът, който правим и тези решения имат последствя, трябва да ги обмисляме, а не да ги взимаме с лека ръка.” Критиката призна  великолепното изпълнение на Атанас Атанасов.

Известният като аниматор Симеон Сокеров, режисьор на „Някъде”, сподели че не е от значение това дали ще прави игрално или анимационно кино, води го желанието му да изрази идеята си без да се ограничава в стила.

Първата пълнометражна лента от конкурса, която беше разгледана на днешната пресконференция беше „Врагове” на режисьора Светослав Овчаров. „Актьорите бяха железни! Човек има чувството, че когато има покрай себе си хора, които няма да го предадат се живее по-лесно.”

Авторът развесели публиката, като разказа за своя сън относно заснемането на един от епизодите: „Сънувах Фелини и той ми каза да заснема сцената в павильон. Благодаря на екипа за бързата реакция, те направиха павильон на брега на морето!”.

Филмът е базиран на действителна  случка от Балканската война.

Критиката поднесе своите поздравления към операторската работа на Рали Ралчев, за естетиката и визията на лентата, както и към режисьора Светослав Овчаров за изключително добрия тон, с който поднася тези тежки теми.

На въпросите на журналисти и критика отговаряха актьорите от филма „Асансьор за пациенти”, както и продуцентът Росица Вълканова.

„Този филм разтърсва, в структурата му има нещо много необичайно. Тези монолози на актьорите, които са насочени директно към зрителя, обикновено създават дистанция,  но в този филм това не е така, тук директните монолози не разрушават това невероятно присъствие на актьорите, тук се надгражда и това е изключително!” сподели пред всички Надя Маринчевска .

„Малко късмет за по-късно” беше представен от копродуцента Вера Шандел и съсценариста и сърежисьор Александър Смолянов, които показаха на екрана една „забранена София”, както се изрази Геновева Димитрова. „Това са две новели, съответно на Чавдар Живков и Александър Смолянов и всеки един от героите отразява отношението им към света и тяхната природа” сподели копродуцентът на филма.  Екипът сподели, че първия вариант на лентата е написан през 2007 година. Официалната премиера се очаква на предстоящия „София филм фест”.

Пресконференцията завърши с поздравления към всички родни оператори!

www.2017.zlatnaroza.bg.