Български English Facebook

35 ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРСКИЯ ИГРАЛЕН ФИЛМ “ЗЛАТНА РОЗА” 2017

На 30 септември във Варна се откри 35-ият юбилеен фестивал “Златна роза”, който ще продължи до 7 октомври. Организатор на събитието е Национален филмов център в партньорство с Българска национална телевизия и Българска национална филмотека.

В конкурса на тазгодишното издание ще участват общо 42 пълнометражни и късометражни игрални филми от последната година. 16 са новите пълнометражни български филми, които ще се състезават в пълнометражния конкурс.

Сред акцентите тази година е специалната програма Фокус-копродукции. Тя ще представи общо 7 миноритарни български копродукции, заслужили световен успех. На откриването ще видим“Уестърн” на германската режисьорка Валеска Гризебах, който беше в Официалната селекция на фестивала в Кан и ще бъде представен за пръв път пред българска публика. В програмата Фокус-копродукции влизат още: “Синът на София” на Елина Псику (награда за най-добър филм в Трайбека, Ню Йорк) също е премиерно заглавие за България, “6,9 по Рихтер” на Нае Каранфил, “Белгийският крал” на Питър Бросенс и Джесика Удуърт, “Реквием за г-жа Й.” с режисьор Боян Вулетич, сръбското предложение за “Оскар” за чуждоезичен филм тази година, и две късометражни копродукции: “Септември” и “Колитба”.

На 01.10 от 19 ч. ще се състои премиерата на дигитално реставрираната версия на драмата “Парчета любов” на Иван Черкелов. Филмът е създаден през 1988 г. и е емблематичен за цяло едно поколение. Реставрираният филм е селектиран в секцията “Архивни съкровища”  на фестивала на класическото кино “Люмиер” в Лион, който ще се проведе през октомври.

В рамките на съпътстващата програма на “Златна роза” ще бъдат представени две изложби:

На 30 септември от 17 ч. във фоайето на Фестивален и конгресен център, Варна, се открива изложбата eMOTION на фотографа Темелко Темелков. Изложбата включва специална селекция от 14 фотографии, а авторът е добре познат на българската публика с модна фотография, портрети на известни личности, реклами, както и с работата си по редица фотографски проекти и изложби.

В неделя, на 01 октомври от 17 ч. в Градска художествена галерия – Варна, се открива изложба, посветена на изкуството на оператора Бончо Карастоянов в игралния филм „Земя” (1957) на Захарий Жандов. Изложбата се осъществява съвместно с Българска национална филмотека, курирана е от Иво Хаджимишев с финансовата подкрепа на Архив Гипсън и е съставена от фотоси,  съхранявани в колекцията на националния ни филмов архив и направени по време на снимачния процес на „Земя”.

Продължава и традиционното сътрудничество на фестивала “Златна роза” с “Карин дом”. Средствата, които се съберат от тазгодишното издание на фестивала, ще бъдат използвани за подновяването на детската площадка за деца със специални нужди.  “Карин дом” е организация, която вече 21 години предоставя терапия и подкрепа на деца със специални потребности и техните семейства. Една от основните цели на специалистите на Карин дом е децата да растат в семейна среда и да успеят да се включат в образователната система заедно със своите връстници.

Петчленно жури с председател проф. Божидар Манов и тричленно жури, ръководено от Мартина Вачкова, ще оценява филмите в конкурса.

Носителят на голямата награда за най-добър пълнометражен филм на „Златна Роза“ 2017 ще получи и наградата “Дани Лернер” в размер на 50 000 евро в услуги и 5 000 евро в брой, осигурена от Ню Бояна Филм Студиос за реализацията на следващия си пълнометражен проект.

Пълнометражният конкурс на фестивала включва общо 16 нови филма, от които пет мажоритарни копродукции – “Посоки” на Стефан Командарев (България, Германия, Македония), “И после светлина” на Константин Божанов (България, Белгия, Великобритания), “Радиограмофон” на Рузие Хасанова (България, Полша), Воевода на Зорница София Попганчева (България, Хърватия) и ¾ на Илиян Метев (България, Германия).

След фестивалите в Кан, Сараево и Торонто “Посоки” ще бъде показан за пръв път пред българска публика във Варна. “И после светлина” е вторият пълнометражен филм на Константин Божанов (“Аве”), а “Радиограмофон” е дебютният пълнометражен филм на Рузие Хасанова, чиято премиера ще бъде във Варна. “Воевода” оглави зрителският бокс офис в началото на годината, а пълнометражният дебют ¾ на Илиян Метев спечели “Златен леопард” в Локарно, селектиран е в Сан Себастиан и също е премиерно заглавие за България.

Още 5 премиери ще видим на “Златна роза” 2017. Семейният филм “Лили рибката” на Ясен Григоров е приказка за метаморфозите на едно дете. Щом някой го погледне в очите, то предизвиква магическа вихрушка, променяща го от момче в момиче и обратното. Татяна Лолова е преобразена на циганска магьосница. Николай Урумов играе ролята на директор на училище, а Красимир Ранков се появява като професор по медицина. Във вълшебната лента участват също Койна Русева и Калин Сърменов. Главни роли във филма имат и четири деца на възраст между 8 и 12 г.  “Вездесъщият” е вторият игрален филм на Илиян Джевелеков след успешния му дебют Love.net. В центъра на историята е писателят и шеф на рекламна агенция Емил, който постепенно се вманиачава да следи всички около себе си със скрити камери. Но невинното “хоби” се превръща в мания, която му донася както забавни моменти, така и много нежелани истини. Участват Велислав Павлов, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Анастасия Лютова, Тони Минасян, Михаил Мутафов и др. “Малко късмет за по-късно” е дебют за режисьорите Чавдар Живков и Александър Смолянов. Действието се развива в София, където горещият юлски петък изправя един срещу друг двама бивши съперници. Двадесет и пет години по-късно те все още са боксьори, макар и без ръкавици. “Моторът” на Валентин Гошев е филм за приятелството, което може да устои с години, независимо от превратностите на историческите събития.

В “Дъвка за балончета” на Станислав Тодоров – Роги Биляна и Калин се срещат случайно след двайсет и пет години, за да си спомнят първата любов, първата целувка и мечтите, които са забравили.

“Секс академия – мъже” на Георги Костов („Пистолет, куфар и три смърдящи варела“) разказва за Жан, който решава да промени живота си и се записва в курс за бързо сваляне на жени по безотказните техники на Дон Жуан.

Конкурсът ще представи и дългоочакваният нов филм на Николай Волев Извън пътя”. Сценарист и режисьор е Николай Волев, участват Деян Донков, Сали Ибрахим, Аня Пенчева. “Врагове” на Светослав Овчаров ни пренася по времето на Балканската война. Участват Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Христо Ушев, Стефан Мавродиев и др. “Асансьор за пациенти” на Иглика Трифонова, който спечели наградата на публиката на “София филм фест”, е откровен филм, в който монолозите на персонажите, намират пресечна точка в темата за душата. “Бензин” е режисьорски дебют за Катерина Горанова и Асен Блатечки. Филмът се превърна в зрителски хит в киносалоните. Участват Асен Блатечки, Калин Врачански, Снежана Макавеева, Лиляна Станаилова, Пламен Манасиев и др.  В 12 А на Магдалена Ралчева учителката Лина е върната отново на работа и достига границата на психическата и професионалната си издръжливост.

14 от филмите в пълнометражната конкурсна програма са осъществени с финансовата подкрепа на Национален филмов център.

И тазгодишното издание на “Златна роза” запазва тенденцията за увеличаващ се брой и качество на късометражните игрални филми.

Общо 26 филма са селектирани в късометражния конкурс на “Златна роза”. Шест от тях са осъществени с финансовата подкрепа на НФЦ – това са “Може би утре” на Мартин Илиев, “Охлюви” на Албена Пунева, “Изпитания” на Любомир Печев, “Разпознаване” на Тома Вашаров, “Правила” на Ясен Генадиев и “Нощите на един самотен вестоносец” на Андрей Кулев. Част от останалите филми са дело на студенти от НАТФИЗ и Нов български университет, други са продуцирани от NoBlink!Studio и други частни компании. Ще видим новите филми на Боя Харизанова, Яна Титова, Стефани Райчева, Симеон Сокеров, Джонатан Хайделбергер, Елена Тончева, Калоян Патерков, Мина Милева и Весела Казакова, както и няколко дебюта в игралното кино. Късометражните филми ще бъдат оценявани от тричленно жури с председател Мартина Вачкова, което ще присъди Голямата награда „Златна роза“ за най-добър късометражен филм и до два диплома за конкретни постижения. Пълна информация за филмите от късометражния конкурс ще намерите на www.2017.zlatnaroza.bg.

 

С медийното партньорство на NOVA, artday.bg, Darik Radio, kinoto.bg, Moreto.net, programata.bg.