Български English Facebook

35 ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРСКИЯ ИГРАЛЕН ФИЛМ “ЗЛАТНА РОЗА” 2017

Пресконференцията започна с първия филм от конкурсната програма на фестивавла и той е „Лили рибката” на режисьора Ясен Григоров. Ето какво сподели режисьорът на лентата в разговор с критиката.

„Сега съм малко инатлив и ми се иска да правя това, което ми хрумва и което харесвам. Специално „Лили рибката” никога не съм си я представял, като нещо друго освен като филм. Основно съм благодарен за възможността, която Филмовия център ми даде, за да създам филма. Оказва се, че с вяра в проекта и упоритост, процесът става по-плавен. Успях да снимам филм, силен и като визия, надявам се ви е харесал.”

Актьорът Добрин Досев разказа, че за пръв път играе във филм или на сцена с деца. „Ясен е магьосник в това отношние, той с такава магическа пръчка им обясни какво трябва да направят, че те не играеха в този филм, а живееха тази история. Аз наистина останах респектиран от тези деца, това беше удоволствието, може би най- голямото.Много рядко ми се е случвало, да имам такова светло, приятно усещане, докато работя по някой филм.” сподели още Досев.

„Лили рибката” бе удостоен с награда за европейски филм на фестивала във  Варшава.

Късометражният филм „Надпревара”  на младите автори  Виктория Димитрова-сценарист и Красимир Калушев-сценарист и режисьор, които разкзаха за своя студентски филм, засягащ една сериозна социална тема, както за липсата на средства в  българския спорт така и за съдбата на нашите олимпийски таланти. Историята е вдъхновена от истински случай, разказват авторите. Вера Найденова  похвали умението на студентите да формулират и създават съспенс в кратката форма.

„12 А”, показва много сериозни проблеми не само в българското образование, но и в нашето общество, показва какво се случва сред младите хора и как педагогът може да им въздейства, филмът е за един клас, но става въпрос за много повече хора, сподели режисьорът Магдалена Ралчва. „Дълг е първо на майките, после на семействата и на училището е да се обръща много внимание на децата и да бъдем по-близо до тях.”

„Може да има комедиен характер, но той носи послание.”, заяви екипът на „12А”.

Като единственият филм в конкурсната програма, който е намерил средства извън публичните, авторите споделят, че силно са вярвали в екипа си, в сценария на лентата и най-вече  ги е водело желанието да поднесат този филм на зрителите.

„Вездесъщият” – един филм, който ни разтърси, виждаме една модерна трагедия и то много сериозна, навлизането на технологиите и последствията от това могат да въздействат по много сериозен начин

Геновева Димитрова описа историята, като една апокалиптична картина на днешните страхове, комплекси, и желанието на модерния човек да бъде наистина вездесъщ.

Във „Вездесъщият” има дълбочини, очертаващи много важна тенденция: живеем в едно информационно общество, но страничният ефект е, че има промяна в морала, ценностите, домът вече не е нашата крепост и безцеремонно нахлуване в интимното пространство на човека.

Очакваме на голям екран от 10 октомври!

“Златна роза” 2017 се осъществява с медийното партньорство на NOVA, artday.bg, Darik Radio, kinoto.bg, Moreto.net, programata.bg.

www.2017.zlatnaroza.bg.